Жените от община Вълчи дол отпразнуваха Бабинден

    Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.

    И тази година жените от община Вълчи дол отбелязаха по традиция, на 21-ви януари, един от най-веселите и обичани празници Бабинден. Рано сутринта женска певческа група „Теменуга“ и жените от пенсионерски клуб „Прогрес“ гостуваха на Общинска администрация и поздравиха кмета – инж. Пенка Йорданова. Празненства имаше във всички населени места от общината, навсякъде придружени с шеги и закачки, хубава музика и добро настроение.

    Обредността на празника Бабинден е езическа. В миналото бабите, като опитни жени, изпълнявали ролята на акушерки, помагайки на младите нераждали невести. Изпълнявали различни ритуали, а родилките, на които са помагали, им гостували, за да отдадат почит. Майките пък рано сутрин наливали вода от чешмата, към нея добавяли китка здравец или босилек - като символи на здравето, добротата и плодовитостта. Отивали в къщата на бабата, подавали й сапун, поливали й с вода от менчето и я дарявали с пешкир, в който има пара.

    Днес голяма част от обредността не се спазва толкова, но жените все още се събират, за да се повеселят и усетят силата на общността си.

    Бабинден е също така професионален празник на родилната помощ и на всички акушери и гинеколози.

Виж снимки...

Допълнителна информация