ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ

Община Вълчи дол организира ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ за набиране на средства за изграждане на скулпторна композиция „ПОКОЛЕНИЕ – ГРАД ВЪЛЧИ ДОЛ“, изработена от почетния гражданин на града проф. Георги Чапкънов.

 

 


    КОЙ Е ПРОФ. ГЕОРГИ ЧАПКЪНОВ? Георги Тодоров Чапкънов е роден на 24 януари 1943 год. в град Вълчи дол, Област Варна. Завършва Националната художествена гимназия “Илия Петров” - София и специалност скулптура в НХА. Специализира в Париж. Професор и ръководител е на катедра “Художествена обработка на метала” в НХА. Негови произведения са представени в: Ермитажа в Санкт Петербург; музея “Пушкин” в Москва; “Оцокуши-Га-Хара Музей” в Япония; академията “Лалит Кала” в Ню Делхи; музея на открито “Моран” - Южна Корея; колекция “Петир Лудвиг” - Германия; музей “Moutier” - Швейцария, в сградата на Международния олимпийски комитет в Лозана; в Националния музей на българското изобразително изкуство (НХГ) - София; СГХ, ГХГ - Силистра, Добрич, Бургас и др. Носител е на множество награди, сред които: за портрет на Съюза на българските художници (СБХ); “Златен Езоп” на Международното Биенале на хумора и сатирата - Габрово; национална награда за скулптура на СБХ на името на “Марко Марков”;

награда на международно жури за реалистична скулптура на името на “Огюст Роден” на музея “Хаконе”- Япония; Гран при “За съвършенство” на името на “Хенри Мур” на музея “Хаконе”; Голямата награда за скулптура на триеналето на изящните изкуства в Ню Делхи; Награда “Сулмона” за портрета на Фредерико Фелини от Оскар Луиджи Скалфаро - президент на Италия; “Гран при” за скулптура на Европейския салон на изкуствата в Париж. Чапкънов е съавтор на герба на България (1997 год.) и автор на много монети и медали. Има над 30 самостоятелни изложби в България и в целия свят. Работи в областта на скулптурата,
рисунката, илюстрацията и графиката, живописта и сценографията. Автор е и на герба на община Вълчи дол. Проф. Георги Тодоров Чапкънов е обявен за почетен гражданин на Вълчи дол, с решение на Общински съвет от 03.09.1999 година.
Статуята изобразява млада жена, която носи в ръцете си ангелче, устремена е напред, с поглед към бъдещето, към новото начало! Изложението на композицията ще бъде източно, а първите слънчеви лъчи ще я озаряват, като символ на надеждата и вярата в по-доброто „утре“. Идеята е да се постави в централната част на град Вълчи дол, а реалният й размер да бъде 2,5 метра.
Вече е изработен идеен проект в мащаб 1:10.(НА СНИМКАТА ДОЛУ), който бе представен лично от проф. Чапкънов и арх. Константинов пред общинските съветници и обществения съвет на град Вълчи дол на 27 ноември в заседателната зала на Общинска администрация. Сега макетът се намира в Информационния център на Общинската администрация, където е достъпен за всеки, който желае да го разгледа отблизо.
ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА СКУЛПТОРНАТА КОМПОЗИЦИЯ са необходими средства в размер
на 80 000 лева /без ДДС/ за:


• Идеен проект във восък М 1:10 - 15 000 лева
• Отливка в бронз М 1:10 - 5 000 лева
• Изпълнение на композицията в глина М 1:1 - 12 000 лева
• Отливка на композицията в гипс М1:1 - 2 500 лева
• Снемане на негатив от гипс М 1:1 - 4 000 лева
• Отливка на позитив във восък М 1:1 - 3 000 лева
• Отливка в бронз М 1:1 - 27 000 лева
• Заварка, почистване шевове, цезелиране - 4 000 лева
• Полиране, патиниране - 1 500 лева
• Монтаж на определеното място,
при изготвени бетонови работи и облицовки - 1 000 лева
• Архитектурен проект - 5 000 лева


Трудът на проф. Чапкънов е безвъзмезден! Срокът за изпълнение на композицията е 6 месеца от датата на подписване на договора, като идеята е да посрещнем 41-вата годишнина от обявяването на Вълчи дол за град с новата си придобивка – уникално произведение на изкуството, което да остане след всички нас, за да могат бъдещите поколения да се наслаждават на красотата му и да им дава вяра в прераждащата сила на утрешния ден, да им напомня, че обединените човешки усилия могат да създадат нещо прекрасно и съвършено, въпреки трудностите, пред които понякога сме изправени. Община Вълчи дол не разполага с необходимите финансови средства за изграждането на монумента. Ето защо е нужна помощта на всички вас – на хората, свързани с родния ни град!
Историята на родното ни селище е богата на примери, в които общите и задружни усилия на жителите му водят до превръщането му в красиво и приветливо място за живеене. Най-ярък пример за това е строежът на новата сграда на народно читалище „Димитър Благоев-1907“, тържествено открита на 28 май 1976 година, след 8-годишно строителство! Вече 38 години величественото здание издига гордо снага в централната част на града ни, като строг пазител на българския национален дух, на българското самосъзнание, култура и традиции! Много от вас са съвременици на тези събития, много от вас лично са участвали с доброволния си труд в благородното начинание, но дали ние, днешните вълчидолци, от позицията на изминалите почти 40 години, сме успели да съхраним ентусиазма, идеализма и самоотвержеността, така присъщи на поколенията преди нас…
Всеки, който желае да се включи в кампанията може да го направи, като дари средства по
следната банкова сметка:

IBAN: BG 02 IORT 7377 8401 9277 00
BIC: IORTBGSF
КОД ЗА ВИД ПЛАЩАНЕ: 44 51 00
”ИНВЕСТБАНК”АД-КЛОН ВАРНА
или остави такива в специално поставените кутии в търговските обекти на
територията на града. Община Вълчи дол гарантира строгата отчетност на средствата и използването им изключително за целите на кампанията!
Нека докажем, че можем да бъдем задружни и единни, че с общи усилия можем да направим наглед невъзможното възможно!
Нека докажем, че заедно можем да постигнем всичко!

инж. Пенка Йорданова, Кмет на община Вълчи дол

Допълнителна информация