ВЪЛЧИДОЛЦИ ОТПРАЗНУВАХА ТРИФОН ЗАРЕЗАН

По стара традиция вълчидолци отбелязаха големия български празник Трифон Зарезан на 14-ти февруари.

Празникът в града започна в 10:00 часа на площад „Христо Ботев”, където жителите и гостите на град Вълчи дол имаха възможност да се почерпят с пенливо вино. Поздрав към присъстващите отправиха изпълнителките от женска певческа група „Теменуга” при НЧ „Димитър Благоев – 1907”.

Бяха обявени и резултатите от конкурса за най-добро домашно вино в категориите бяло, червено и розе. Оценката на вината се извърши от инж. Иван Янков Иванов - експерт енолог от град Варна.

Тази година в традиционния конкурс за най-добро домашно вино, организиран от Община Вълчи дол, взеха участие 10 майстори на виното. Те представиха общо 17 мостри от бели, червени и розови вина.

Според експертната оценка на инж. Иванов представените проби са произведени с добро и грамотно технологично познание, при спазване на основните технологични изисквания за производството на добро вино.

 И все пак всеки конкурс си има своите победители…

Ето го и пълното класиране в конкурса за най-добро домашно вино:

ЗА НАЙ-ДОБРО БЯЛО ВИНО:

3-то място: Димчо Ганчев, с оценка на виното 71 бала.

2-ро място: Божидар Йорданов, с оценка 72,50 бала

1-во място: Стоян Недев, с оценка на виното 72,55 бала.

ЗА НАЙ-ДОБРО РОЗОВО ВИНО:

3-то място: Тошко Тодоров, с оценка на виното 73,50 бала

2-ро място: Божидар Йорданов, с оценка 73,75 бала

1-во място: Тошко Тодоров, с оценка на виното 74 бала.

ЗА НАЙ-ДОБРО ЧЕРВЕНО ВИНО:

На 3-то място: Димчо Ганчев, Кръстю Кръстев и Стефан Петков с оценка от 74,50 бала. Заповядайте при нас.

2-ро място: Владислав Донев, с оценка 74,75 бала.

„ЦАР НА ВИНОТО ЗА сезон 2016/2017 г.” и победител в категория „червени вина“, с оценка 75 бала, стана Божидар Енев Йорданов!

След награждаването кметът на община Вълчи долТошко Янев, зам.-кметът Мерткан Ибрямов и новият цар на виното участваха в ритуала „Зарязване“ на вълчидолските лозя, за да е плодородна годината и да има добра реколта.

От 12:00 часа празненството продължи в увеселителната зала на читалище „Димитър Благоев“, с изпълненията на оркестър „Здравец“ – град Варна.

Във Вълчи дол празникът Трифон Зарезан има дълбоки корени. Началото е поставено още през първите години след българското заселване на някогашното черкезко село Курт дере в края на 19-ти век. Днес в масивите на вълчидолските лозя има насаждения, които помнят по 2-3 поколения лозари. Тънкостите на лозарството и винарството се предават от баща на син, поколение на поколение…


Виж снимки...

 

 

Допълнителна информация