ГОРЕЩО ВРЕМЕ!

През период на топлинни вълни, следвайте инструкциите на местните здравни власти.

Поддържайте хладна температура в жилището си

·         Стремете се да поддържате хладна температура в жилището си. Проверявайте температурата в него между 8 и 10ч., в 13ч. и вечер в 22ч. Тя трябва да бъде по-ниска от 32°C през деня и 24°C през нощта. Тези инструкции е особено важно да се спазват за деца, възрастни над 60г. или хора с хронични здравословни проблеми. 

·         Използвайте хладния въздух през нощта, за да проветрите жилището си. Ако е безопасно, отворете всички прозорци през нощта и рано сутринта, когато външната температура е по-ниска.

·         Намалете топлината вътре в жилището си. Затворете прозорците и особено онези, които са директно изложени на слънчева светлина през деня. Изключете изкуственото осветление и толкова електрически уреда, колкото е възможно. 

·         Пуснете щори, драперии и тенти на прозорците, които се огряват от слънцето сутрин или следобед.

·         Сложете мокри кърпи в жилището си, за да го охладят. Не забравяйте, че тогава се повишава и влажността на въздуха.

·         Ако в жилището си имате климатик, затворете вратите и прозорците и изключете електрическите уреди, които не са необходими за охлаждане, така че да се намали рискът от прекъсване на електрозахранването. 

·         Електрическите вентилатори могат да донесат облекчение в горещините, но когато температурите са над 35 °C, те не могат да предотвратят здравословни проблеми, свързани с горещините. Важно е да се пият много течности. 

Пазете се от горещините

·         Преместете се в най-хладната стая, особено през нощта.

·         Ако не е възможно да поддържате хладна температура в дома си, прекарвайте 2-3 часа от деня на хладно (например в обществена климатизирана сграда). 

·         Избягвайте да излизате навън в най-горещите часове на деня. 

·         Избягвайте изморителна физическа активност. Ако ви предстои такава – свършете я в най-хладната част на деня, която обикновено е сутрин между 4 и 7ч. 

·         Стойте на сянка. 

·         Не оставяйте деца или животни в паркиран автомобил. 

Поддържайте тялото си хладно и хидратирано 

·         Вземете хладен душ или вана. Алтернативно може да ползвате студени компреси, кърпи, гъби, бани на краката и т.н. 

·         Носете летни, свободни дрехи от естествени материи. Навън носете широка шапка с периферия или козирка и слънчеви очила. 

·         Ползвайте леки чаршафи и завивки без пълнеж, за да избегнете задържането на топлина. 

·         Приемайте редовно течности като избягвате алкохол, тютюнопушене и прекалено кофеин и захар. 

·         Яжте по малко и по-често. Избягвайте храни, богати на протеини. 

Помогнете на другите

·         Планувайте да проверявате семейството, приятели и съседи, които прекарват дълго време сами вкъщи. Уязвимите хора може да имат нужда от помощ през горещите дни. 

·         Обсъждайте екстремните топлинни вълни със семейството си. Всеки трябва да знае какво да прави, за да се справи с тях. 

·         Помогнете на човек в риск да получи съвет и подкрепа. Възрастните или болните хора, които живеят сами трябва да се посещават поне веднъж на ден. 

·         Ако приемате лекарства, консултирайте се с лекуващия лекар как лекарството може да повлияе върху терморегулацията и флуидния баланс.

·         Отидете на обучение. Запишете се на курс по оказване на първа помощ за справяне с топлинни вълни и други извънредни ситуации. Всеки трябва да знае как да реагира в подобни ситуации. 

Ако имате здравословен проблем 

·         Пазете лекарствата на температура под 25 °C или в хладилника (прочетете упътванията за тяхното съхранение). 

·         Потърсете съвет от лекар, ако страдате от хронично състояние или приемате множество лекарства. 

Ако Вие или човек до Вас се почувства зле 

·         Опитайте се да намерите помощ, ако се чувствате замаян, отпаднал, неспокоен или изпитвате силна жажда и главоболие; преместете се на хладно място възможно най-бързо и премерете телесната си температура.

·         Пийте вода или плодови сокове, за да се рехидратирате. 

·         Починете си незабавно на хладно място, ако изпитвате болезнени мускулни спазми, най-често в краката, ръцете или корема, в много случаи след продължителни упражнения през горещите дни; пийте рехидратиращи разтвори, които съдържат електролити; потърсете медицинска помощ, ако крампите, предизвикани от горещината продължат повече от един час.

·         Консултирайте се с лекар, ако усетите необичайни симптоми или ако симптомите продължат. Ако член на семейството е с гореща и суха кожа и делириум, конвулсии и/или безсъзнание, обадете се незабавно на лекар или извикайте линейка. Докато чакате линейката, преместете пострадалия на хладно място и го сложете да легне с повдигнати крака и бедра, свалете дрехите и започнете външно охлаждане със студени компреси на врата, ахилеса и слабините, продължително проветрявайте и мокрете кожата с вода с температура 25–30°C. Премерете телесната температура. Не давайте на пострадалия ацетилсалицилова киселина или парацетамол. Сложете да легнат настрани хора в безсъзнание.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Допълнителна информация