„ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА” 16-22 СЕПТЕМВРИ 2020 Г.

 

           УВАЖАЕМИ  СЪГРАЖДАНИ,

 

           В периода  от 16 до 22 септември 2020 г. ще се проведе ежегодната кампания „Европейска седмица на мобилността”/ ЕСМ / с подкрепата на Европейската комисия и Генерална дирекция  „Мобилност и транспорт”.

 

Национален координатор на кампанията в България е Министерството на околната среда и водите.

 

Тази година темата на седмицата на мобилността е „Чиста мобилност за всички”, под мотото „Избери как да се придвижваш”. В основата на кампанията е заложен принципът  за популяризиране на множеството ползи  за околната среда от използването на различни начини за придвижване, водещи до намаляване вредите от съвременните тенденции в градската мобилност за околната среда и качеството на живот, като  замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътнотранспортните произшествия и здравословните проблеми. Замърсяването на въздуха вреди и на околната среда , изразяващо си в киселинни дъждове, загуба на биоразнообразие, намаляване  на озоновия слой и промяна на климата. Въздух без примеси  води до по-продължителен  живот, намалява се вероятността от дихателни и сърдечни заболявания. Целта на кампанията е насърчаване на населението да слезе от автомобила, да използва  велосипед или да  ходи пеша, популяризиране на идеята за споделено пътуване с цел да намалим разходите и въглеродния отпечатък върху  природата.

 

 Кулминацията на  Европейската седмица на  мобилност  е 22 септември, като  „Ден без автомобили”, в който всички участващи градове определят  един или няколко района, предназначени само за пешеходци, колоездачи и обществения транспорт за целия  ден.

 

         В ТАЗИ ВРЪЗКА, ВИ ПРИЗОВАВАМ НА 22 СЕПТЕМВРИ  ДА НАМАЛИМ ДО МИНИМУМ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА АВТОМОБИЛНИ СРЕДСТВА, ЗА ДА ДОПРИНЕСЕМ  ЗА ЕДИН ПО - ЧИСТ ГРАД И ОБЩИНА КАТО ПО-ДОБРО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ.

 

 

 

ГЕОРГИ ТРОНКОВ

 

Кмет на община Вълчи дол

 

Допълнителна информация