Почетохме паметта на Петко СираковНа 27-ми август почетохме паметта на почетния гражданин на град Вълчи дол Петко Сираков. Заместник-кметът на общината, Пепа Пенчева, секретарят на общината, Таня Ангелова и участниците в турнира по футбол на малки вратички поставиха венец пред барелефа на Сираков, който се намира на градския стадион, носещ името на великия българин.

Заслужилият майстор на спорта и заслужил треньор е роден на 16-ти февруари 1929 г. в село /сега град/ Вълчи дол, Варненски окръг. От 1950 г. е в националния отбор, чийто капитан е дълги години. Световен шампион е от Истанбул /1958/, със сребърни медали в Истанбул /1954/ и Техеран /1959/, олимпийски вицешампион в Мелбърн /1956/, пръв на Балканите в Букурещ /1958/ и Истанбул /1959/. Дългогодишен републикански първенец и по свободна, и по класическа борба. Състезател на ЦСКА "Септемврийско знаме".

Освен с безспорните си успехи на тепиха, Петко Сираков ще остане в спортната история на България и с грижата за младите атлети и примера, който им дава: „Нашата малка България ражда много талантливи борци. Талантът обаче е ревнив и когато не му слугуваш както трябва, той бяга от тебе...” – казва Петко Сираков.

С постиженията си на спортния тепих, с треньорската си дейност, с желязната си воля и дисциплина, със спортсменството и скромността си, с любовта си към борбата, Петко Сираков ще остане завинаги в сърцата на българите, а ние, жителите на град Вълчи дол, винаги ще се гордеем, че в нашият роден край е отраснал първият световен шампион по борба на България!