Валежите ще продължат, шофьорите да се съобразяват с пътната обстановка (ОБЗОР)Снимка: Информационна агенция "Фокус"София. През нощта валежите ще обхванат страната, като в повечето места ще бъдат от сняг, само в крайните югоизточни райони и по Черноморието - от дъжд; възможни са поледици. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН. В сряда валежите от сняг в много райони ще продължат, ще се образува нова снежна покривка. Вятърът от североизток постепенно ще се ориентира от север, северозапад, в Източна България временно ще е силен. Главно там и в планините ще има виелици и навявания. В крайните югоизточни райони и по Черноморието ще вали дъжд; възможни са поледици. Значителни количества се очакват в Родопската област и Източна България. Около обяд от югозапад ще започне процес на спиране на валежите, а над югозападната половина от страната и временно разкъсване на облачността. Минималните температури ще са от около минус 8° в Северозападна България до 1-2° по Южното Черноморие. Максимални - предимно между минус 5° и 0°, в крайните югозападни райони до 6°-7°. Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд и сняг. Главно в северната част са възможни поледици. Вятърът ще е силен, от североизток , по – късно от север, северозапад. Максимални температури на въздуха: 1° – 6°. Температурата на морската вода е 5°-7°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.
Жълт код за потенциално опасни метеорологични явления - снеговалеж и силен вятър е обявен за сряда, за осем области. Код жълто е обявен за областите Русе, Разград, Силистра, Добрич, Търговище, Варна, Бургас, Шумен. В тези области ще духа умерен до силен вятър от северната четвърт. По крайбрежието валежите ще са от дъжд, а във вътрешността на областта от дъжд и сняг, ще има условия за поледици. В останалата част от страната не са прогнозирани опасни метеорологични явления.
Поради очакваните валежи от дъжд и сняг, шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим. За поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци са осигурени около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т.н.

Additional information