С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ около Коледните и Новогодишните празници!

                                              

Уважаеми съграждани,

Почивните дни около Коледа и Нова година, освен празничност и богати трапези, предоставят възможности за пътуване в страната и чужбина, гостуване на свои близки и приятели.

Добре е да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи преди заминаване.

За СИГУРНОСТТА НА НАШИЯ ДОМ:

1) При напускане на дома за празниците, парите и ценните вещи не бива да бъдат оставени в жилището, без съответните мерки за сигурност. Интерес за крадците предизвикват: пари, накити от благороден метал и компактна техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати.

2) Оставете осветлението включено, ако жилището ще е празно само една нощ! А, ако отсъствието ще е по дълго, се погрижете да затворите добре всички врати и прозорци. Осигурете близък, който да наглежда жилището.

3 )Не оставяйте ключове от жилището на леснодостъпни места!

4) Бъдете внимателни кого и как пускате вкъщи! Доносниците на крадците са най- разнообразни.

5) Ако бъдат забелязани съмнителни следи от взломяване или бъде усетено  подобно намерение, е време за позвъняване на тел. 112. Съпричастността към съседите е много значима, защото никой не е застрахован.

За СИГУРНОСТТА по време на ПАЗАРУВАНЕ:

С наближаващите Коледни и Новогодишни празници хората, заразени с настроение и празничен дух, стават малко по-непредпазливи. Купуването на подаръците е приятно занимание, което трябва да донесе радост на всички и затова е важно да се положат максимални усилия за превенцията на джебчийските кражби.

1) Добре е да не се носят големи суми пари, а ако все пак се налага – да бъдат разделени на части и поставени на различни места. При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изостря вниманието и интереса на джебчиите.

2) При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото, отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат.

3) Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали е по време на пробване на дреха, хапване в заведение или просто почивка.

4) При използване на банкомат закрийте клавиатурата с ръка! Уверете се, че човекът зад Вас няма видимост. Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки. Важно е банковата карта и пин кодът да не се съхраняват на едно и също място.

5) Не оставяйте във външни джобове на яке или друга дреха ценни вещи или пари!

6) Когато паркирате автомобилите си, не трябва да оставяме в тях на видно място скъпи вещи, техника, чанти с пари или документи! В автомобила не се оставят на видно място кашони или опаковки.

7) Избирайте място за паркиране на колата на добре осветени, многолюдни места и винаги, при възможност, на охраняеми паркинги и гаражи.

ПРЕВЕНЦИЯ за УПОТРЕБАТА НА ПИРОТЕХНИКА:

Коледа и Нова година са светли празници за всички, пълни с топлина и емоции. Провеждат се множество организирани празнични прояви на обществени места, в заведения, училища и други.

От години празненствата през тези дни се свързват освен с красота и многообразие, и с илюминации от различен вид и с различна сила, гърмежи и празничен пукот.

Трябва да се знае, че увеселителните пиротехнически изделия не са невинна играчка, а съдържат взривни вещества или взривна смес от вещества и са поставени под различен режим контролиран от органите на МВР.

Фирмите и търговците, съхраняващи и търгуващи с увеселителни пиротехнически изделия, следва да знаят, че за извършване на такава дейност трябва да имат надлежно издадено разрешение от МВР, както и да разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия складове и магазини.

Абсолютно е недопустимо търговията с тези изделия да се извършва на открито – по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи разрешение за търговия на увеселителни пиротехнически изделия, те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак. Изделията следва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език.

Пиротехническите изделия според предназначението и степента на опасност се разделят на следните категории:

1.      Фойерверки;

2.      Сценични пиротехнически изделия;

3.      Други пиротехнически изделия.

За съответната категория има забрана за продажба, както следва:

1.      От категория Фойерверки е забранена продажбата на лица под 12 години;

2.      От категория Сценични пиротехнически изделия – на лица под 16 години;

3.      От категория Други – на лица под 18 години.

АКО ВСЕ ПАК ЗА ВАС НАСТРОЕНИЕТО на КОЛЕДА и в НОВОГОДИШНАТА НОЩ НЕ Е ПЪЛНО БЕЗ ИЗТРЕЛВАНЕТО НА ФОЙЕРВЕРКИ, ПИРАТКИ И ДРУГИ ИЗДЕЛИЯ С УВЕСЕЛИТЕЛНА ЦЕЛ, НИЕ ВИ СЪВЕТВАМЕ:

1)  Пиротехническите изделия да бъдат закупувани и употребявани само от пълнолетни лица. Задължително е възрастен да осъществява забавлението с пиротехнически средства.

2) Използвайте само изделия, които съответстват на стандартите за безопасност и са придружени с инструкции за правилна употреба. Съхранявайте ги грижливо.

3) Фойерверките и илюминациите изстрелвайте само от подходящи места, където няма да представляват опасност за вас и околните.

4) При индикации за дефект – оставете пиротехническото средство да престои там, където е паднало поне за 5 минути! Залейте с вода, за да обезвредите!

5) Фойерверките и илюминациите не се насочват към лицето и тялото на човека. Недопустимо е правенето на експерименти с цел увеличаване на ефекта, засилване на шума или други подобни „подобрения”.

6) Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до лесно запалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища, църкви, приюти и други.

7)Не паркирайте автомобила си под терасите на блока, защото може да бъде повреден, запален /разбира се не умишлено/ от ваши съседи, чрез изхвърлените от тях бомбички, пиратки или други пиротехнически изделия.

8) Забранена е употребата на огнестрелно оръжие НЕ по предназначение. ОПАСНО Е! Собствениците на такова подлежат на строги санкции и отнемане на разрешителното, ако си позволят подобна „игра” с пистолет, пушка или друго огнестрелно оръжие.

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се зареждат с ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак. Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в действие и да причинят неприятни изгаряния. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото средство, но и на случайно преминаващи хора. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.

В духа на християнската традиция Бъдни вечер и Коледа са топли, светли и задружни празници, на които семейството се събира, за да сподели емоции и впечатления. Нека запазим уюта на празника и не допускаме да се превръща в фатална сцена от филм.

Посрещането на Нова година обикновено се свързва с празнични илюминации, шумни веселия и пожелания за по-добро бъдеще. Нека запазим положителния заряд и не излизаме от границите на нормалността.

           

 

Весела Коледа и Щастливо посрещане на Новата 2018година!

 

 

отРъководството на Общинска администрация -  Вълчи дол и

Участък полиция - Вълчи дол

Additional information