По стара традиция вълчидолци отбелязаха големия български празник Трифон Зарезан на 14-ти февруари.

Празникът започна от 10:30 във фоайето на сградата на Общинска администрация, а жителите и гостите на град Вълчи дол имаха възможност да се почерпят с пенливо червено вино.

Поздрав към присъстващите отправиха изпълнителките от женска певческа група „Теменуга” при НЧ „Димитър Благоев – 1907”.

„Уважаеми винари, лозари,

Скъпи съграждани,

За мен е удоволствие да ви поздравя с един от най-хубавите български празници – Трифон Зарезан! Празникът, почитан от всички нас, българите, ни носи надежда за берекет и спорна година! Нека тази година бъде здрава, успешна и с богата реколта за всички винопроизводители! Нека бъчвите ви да са пълни с плътно и ароматно вино и нека, създадената с грижи и всеотдайност напитка, ви носи безброй щастливи моменти! Бъдете живи и здрави!” – приветства присъстващите кметът на община Вълчи дол – Георги Тронков.

Той награди и победителите в традиционния конкурс за най-добро домашно вино, като тази година титлата „Цар на виното” получи Тошко Тодоров за своето розе.

Оценката на вината се извърши от професионален дегустатор, като 17 участника се състезаваха в категориите „бяло вино”, „червено вино” и „розе”, а за да бъде плодородна годината, кметът на общината и Царят на виното извършиха ритуално зарязване на лозови пръчки.

Във Вълчи дол празникът Трифон Зарезан има дълбоки корени. Началото му е поставено още през първите години след българското заселване на някогашното черкезко село Курт дере в края на 19-ти век. Днес, млади и стари, продължават традицията в родния си град, като тънкостите на лозарството и винарството се предават от баща на син, от поколение на поколение…

Виж снимки...

Additional information